Guasha

Wat is een Guasha-behandeling? 

Deze therapievorm is meer dan 2000 jaar geleden ontstaan vanuit de Chinese Geneeskunde.  Guasha zorgt voor een betere doorstroming van je bloed en energie. Hierdoor verdwijnen en/of verminderen (pijn-)klachten. Tevens versterkt het o.a. je immuunsysteem. Bij tal van fysieke of mentale klachten kan guasha ingezet worden als behandelmethode:

  • bewegingsproblemen, spierklachten, rug-, nek- en schouderklachten, stijfheid
  • psychische functioneringsklachten, depressie, burn-out, mentale overbelasting
  • diverse soorten pijn, variërend van hoofdpijn tot vage, moeilijk te lokaliseren pijn
  • tinnitus (oorsuizen), hooikoorts, astma, hoge bloeddruk
  • sport gerelateerde klachten, sportblessures
  • chronische vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie
  • menstruatieproblemen
  • kinderwens

Hoe ziet een behandeling eruit? 

Voorafgaand aan de eerste behandeling bespreken we samen het door jou ingevulde intake-formulier. Daarna begin ik met de behandeling; afhankelijk van je klacht zit je op een massagestoel of lig je op een massagetafel. Tijdens de behandeling wordt massage-wax dun op de huid aangebracht. Vervolgens wordt met een zogenaamde schraper (gevormd uit gesteente zoals bijvoorbeeld jade of rozenkwarts), met een specifieke techniek* over de huid gestreken. Daar waar blokkades zijn en afvalstoffen zich opgehoopt hebben, zal in de meeste gevallen de huid verkleuren van lichtroze tot donkerpaars. De verkleuring verdwijnt binnen 3 tot 7 dagen. (In sommige situaties blijft de huid wit.) Deze verkleuring, de zogenaamde ‘sha’ ziet er voor iemand die onbekend is met een Guasha-behandeling, heftig en pijnlijk uit. De behandeling mag echter geen pijn doen, sommige gebieden kunnen wel gevoelig zijn tijdens het schrapen. Belangrijk is om de dag van de behandeling extra (water) te drinken. Zo kunnen de afvalstoffen afgevoerd worden.

Vaak zijn enkele behandelingen nodig voor een optimaal resultaat. Twijfel je of een Guasha-behandeling past bij jouw klachten of hoeveel behandelingen je ongeveer nodig hebt, neem dan even contact met me op.

*De NFD (NeuroFasciaDynamics) methode is een specifieke behandeltechniek die vanuit de Santai Guasha therapie is ontstaan en bruikbaar bij bovenstaande klachten. Fascia is het bindweefsel dat alle spieren, gewrichten, botten en organen omringd en bevat veel zenuwuiteinden. Fascia  zorgt er ook voor dat spieren en zenuwen soepel en zonder wrijving langs elkaar kunnen bewegen. Als de fascia in een slechte conditie is, kan het pijn veroorzaken. Ook kan door verklevingen in de fascia de beweeglijkheid beperkt zijn.

Wordt mijn hele lichaam behandeld? 
Nee, afhankelijk van je klachten behandel ik dat gedeelte van je lichaam dat extra aandacht vraagt. Dit kan het hoofd-nek-rug-gebied zijn, schouder-arm-gebied, heup-been-gebied of een combinatie daarvan. Hierbij let ik ook op de meridianen die in het klachtgebied lopen en stem daar mijn behandeling op af.

Aandachtspunten na een guasha-behandeling? 
Na afloop is de reactie van het lichaam op een Guasha-behandeling verschillend. Sommige ervaren direct een boost van energie die enige tijd aanhoudt. Anderen zijn door het loskomen van de afvalstoffen de eerste dag(en) vermoeid. Zij voelen in 2e instantie de verandering die in gang is gezet. Ongeacht hoe je je voelt is het belangrijk extra te drinken (liefst water of kruidenthee), zodat je de afvalstoffen kunt afvoeren. Dit is belangrijk, omdat deze zich anders op een andere plek in het lichaam opnieuw gaan nestelen.

Wordt de behandeling vergoed?
Mijn behandelingen worden, afhankelijk van je zorgverzekeraar, gedeeltelijk vergoed. Kijk HIER om te checken wat jouw zorgverzekeraar in 2024 vergoed.